Med gjennomført prosjektering i 3D kan Askim Entreprenør vise til et knirkefritt prosjekt der de fleste overraskelser ble avdekket lenge før byggestart. Nye Trollhaugen Barnehage står nå ferdig oppført på Bommen i Ørje og er allerede tatt i bruk av glade småtroll.
Tekst og foto: Monica H A Snopestad v/Colibri Content
Eliminerer overraskelser med prosjektering i 3D
Tomten den nye barnehagen står på, har tidligere vært både sandtak og hoppbakke. Før byggeprosessen kom i gang måtte det masseutskifting til, og dette ble dermed den eneste overraskelsen som dukket opp i løpet av prosessen. Deretter var det utforbakke.
–Vi hadde en grundig og god prosjekteringsfase før start, der alt ble prosjektert i 3D i en såkalt BIM-modell. Dette gir en veldig god kvalitet på prosjekteringen, da det gir oss mulighetene til å se utfordringene tydelig i programmet før byggingen er i gang, forklarer assisterende prosjektleder Svend Karlsen fra Askim Entreprenør.
I en BIM-modell kan prosjektlederne gå rundt i et virtuelt rom og se alt av rørsystemer, elektrisk anlegg og materialer slik de er blitt lagt opp fra de forskjellige underentreprenørene og slik avdekke eventuelle utfordringer. Dersom eksempelvis rør og kabler ser ut til å ligge feil i forhold til hverandre i BIM-modellen, kan dette endres på og justeres i programmet i forkant av selve byggeprosessen.
–Med prosjektering i BIM-modell var det også mulig å bestille modulene ferdig utfreste, som for eksempel moduler med utsparinger over himlinger, ferdige åpninger til vinduer osv. Da modulene ble levert, var det bare å montere, for alt av hull og kanter var der allerede, informerer Karlsen videre.
Hele bygget, inkludert trapper, heissjakt og dekkene mellom etasjene er oppført i massiv tre, levert som moduler fra Østerrike. Taket er Lett-Tak fra Sandefjord. Ved å bygge med moduler av massiv tre, får entreprenøren muligheten til å starte på alt det tekniske i underetasjen mens bygget blir bygget videre i høyden.
–Det er ikke nytt for Askim Entreprenør å føre opp bygg i massivtre, forteller prosjektleder Anders Stensby-Hansen fra Askim Entreprenør, og refererer til bygget på Sørlihavna som ble overlevert i juni 2019.
–Men Trollhaugen Barnehage er en god del større med rett under 1300m2 og totalt 5 avdelinger, fortsetter han.
Leverte full pakke
I tillegg til å sette opp selve bygget, leverte Askim Entreprenør også et flott utarbeidet uteområde med tilhørende parkeringsplass, uteboder, asfaltert vei ned til barnehagen og rensestasjonen, samt gang- og sykkelsti.
Barnehagen ligger i en skråning med utsikt ned til elven. Uteområdet er opparbeidet med akebakke og stier i tillegg til lekeapparater, og nederst på tomta finnes en grind som leder ned til bruen over elva. Barnehagens leder vet å sette pris på det nye uteområdet.
–Vi kommer fra en barnehage der vi hadde veldig stort uteområde. Det var flere foreldre som sa de kom til å savne dette. Men vi ser at det blir ikke så verst her heller. Vi har helt andre muligheter her og kan nå ta i bruk en ny rammeplan som heter Samfunn og Nærmiljø. Nå får vi brukt butikker på Ørje og Rådhuset, og vi kan gå og besøke skolen og den andre barnehagen (når det er coronafritt). Vi kan også melde oss inn i Trygg Trafikk, noe vi ikke kunne før da det var traktorvei forbi barnehagen, forteller Tove Skubberud Wang, leder ved Trollhaugen Barnehage.
Hentet inspirasjon fra andre barnehager bygget av Askim Entreprenør
De 54 barna som i dag hadde sitt første møte med nye Trollhaugen barnehage, har tidligere tilbrakt sine dager i Grimsby Barnehage, en gammel grendeskole som har vært i bruk som barnehage siden 1988. Dette bygget var ikke laget for å være barnehage, så overgangen til nye fasiliteter er stor for både voksne og barn.
– Vi har hatt veldig god brukermedvirkning. Vi kjenner igjen bygget. Det er dette her vi har ønsket oss, det er dette her vi har beskrevet. Arkitektene har vært veldig flinke til å høre på oss, og det setter vi pris på. Selv mot slutten har det vært muligheter til å komme med innspill, forteller leder Skubberud Wang fornøyd.
Som en del av prosjekteringen ble noen av barnehagens ansatte tatt med på omvisning i Eid- og Båstad barnehage, begge to oppført av Askim Entreprenør. Derfra ble det hentet inspirasjon til bygget som nå står oppført i Ørje.
–Vi har tatt med oss det beste fra disse to barnehagene. Sovesalene er tatt fra Eid barnehage i Askim, mens uteområdet, uteboden og “utedoen” er inspirert av Båstad barnehage. Både Eid- og Båstad barnehage hadde dessuten et stort fellesrom som vi også fikk tatt med, forklarer Skubberud Wang.
I andre etasje finnes det garderober, arbeidsstasjoner for 8 personer, ett hyggelig spiserom, et trivelig samtalerom, samt teknisk rom med utgang til taket. Trappen ned er prydet med et arkitektonisk vakkert utført takvindu. På avdelingene finnes også spennende slissevinduer som går over i takvindu. Disse vinduene har varmetråder som skrur seg på når de når en viss temperatur, for slik å unngå kaldras i rommet.
Identitetsskapende slissevinduer
Byggherren og brukeren hadde uttalt ønsker om en arkitektur som skulle ha tydelige kvaliteter og som var identitetsskapende både for både barnehagen og for tettstedet Ørje. Dette tok arkitektfirmaet Architectopia AS på strak hånd.
–Identitetsskaperne vindusslissene bringer mye til prosjektet, både i forhold til funksjonalitet (dagslys, utsyn, sikt mot himmelen, visuell kontakt mellom inne og ute), og i forhold til arkitektonisk kvalitet (myker opp treboksene og gir egen identitet til barnehagen). Vindusslissene er kontrastene og komplimenterende elementer til treboksene som gjør at resultatet blir helt spesielt, forklarer prosjektansvarlig arkitekt for detaljprosjekteringsfase, Clara Domingo Cartañà.
Cartañà legger til at vindusslissene i tillegg er en kostnadseffektiv måte å gjøre et bygg om til arkitektur.
Småtroll på Trollhaugen
Trollhaugen barnehage har totalt 18 ansatte. På åpningsdagen er det tatt i bruk to storbarnsavdelinger med 18 barn per avdeling og to småbarnsavdelinger med 12 barn per avdeling. Den siste avdelingen står foreløpig tom som en reserve.
Alle avdelingene har fått troll-inspirerte navn, som Rocketroll, Småtroll, Lykketroll og Sjarmtroll. Da barna ankom barnehagen onsdag 4.november var noen av de storøyde og litt forvirra, mens de større barna hadde fulgt litt mer med på prosessen og hadde en helt annen tilnærming.
–De hadde nok snakket mer om det hjemme og vi har snakket mye om det i barnehagen. Noen har også blitt med foreldrene og fulgt byggeprosessen over grinda. Så da de kom hit i dag var det bånn tæle og spiker og alt som var, det var “JOHOOO!” og rett på leker med en gang, sier Skubberud Wang med et smil om munnen.
Småtrolla har også lagt igjen spor etter seg for fremtiden. Under det som nå er soveavdelingen, er det nemlig gravd ned en tidskapsel med ting barn fra Grimsby barnehage har laget, noen bilder av den gamle barnehagen og forsiden av avisen fra dagen kapselen ble gravd ned. Hvem vet hvem som oppdager den, en gang i fremtiden?
Se flere bilder her
(Trykk på et bilde for å se det større. Bla med piltaster eller sveip for å se neste bilde i galleriet)