Askim Entreprenør AS

Fra nyhetsarkivet

Nye Båstad barnehage

I Båstad ligger en barnehage som gjennom årene har måttet utvide flere ganger i takt med det økende behovet for barnehageplasser. Den store, gule bygningen har blitt både gammel og slitt, og barnehagen fortsetter å vokse ut av egne vegger. Men nå er endelig tiden kommet; det bygges ny barnehage rett på andre siden av Båstad barneskole. En helt ny bygning med mange flere plasser, -men med den samme unike tilgangen til naturen som de alltid har hatt.

Med fysisk aktivitet og kosthold i fokus 

Båstad barnehage ligger i skogkanten med tilgang til et flott uteområde der barna møter på varierte aktiviteter og utfordringer. Barnehagen har egen uteplass i skogen, med grillhytte og naturlekeplass. De bruker også flittig gårder, skøytebanen, lysløype, og de bade- og fiskemulighetene som finnes i nærmiljøet.

Båstad barnehages pedagogiske filosofi går ut på nettopp det at barna skal kunne utøve kroppsbeherskelse og koordinasjon både ute og inne. Fysisk aktivitet og friluftsliv er selve satsingsområdet for barnehagen, og dette må videreføres i den nye barnehagen også. Som totalentreprenør er dette noe Askim Entreprenør tar tak i med et smil om munnen.

–Uteområdet til den nye barnehagen blir delt opp i to områder. Det ene området er for de små barna, der det blir lekestativer, sykkelbane, og sandkasse med solseil over slik at de kan sitte og leke i skyggen. Det andre området er for de store barna, og der leverer vi blant annet en nedfelt trampoline, stor sykkelbane med vaskehall, edderkopphuske, rullebom og en taubro, forteller assisterende prosjektleder Fredrik H. Hansen.

Barnehagen sett ovenfra. Her blir det nedfelt trampoline, stor sykkelbane med vaskehall, edderkopphuske, rullebom og en taubro for de store barna.

I tillegg blir det amfi-scene med bålplass utenfor en av avdelingene, samt vei opp til lekeområdet for de store barna. Askim Entreprenør leverer selve anlegget helt ferdig, med beplantning og trær, bærbusker og hekk. Alt av lekeapparater står i stil med naturen, men gummidekket skal derimot være rødt. Ved avdelingene til de små barna blir det dessuten eget toalett med inngang utenfra, slik at barna slipper å gå inn via avdelingene og kle av seg alt yttertøy hver gang de skal på do.

Innad i bygget blir det også lagt opp for fysisk aktivitet.

–Inne blir det en klatrevegg som kan slås ned og bli til scene for underholdning i fellesområdet, forteller assisterende prosjektleder Hansen. Han legger til at det her også blir bibliotek og musikkrom med foldedør slik at det er mulig å holde konserter ut i fellesarealet.

Barnehagen bygges med store og luftige rom med høyt under taket. Her blir det fellesrom med klatrevegg.

Båstad barnehage er i tillegg til fysisk aktivitet også opptatt av et godt kosthold, og det er viktig for dem at barna skal kunne involveres i matlaging.

–Alle avdelinger får hvert sitt kjøkken, men det blir også et felleskjøkken. På fremsiden blir det tilrettelagt slik at det er et trinn opp til kjøkkeninnredningen, og i tillegg kan man trekke ut et trinn ekstra slik at de minste også kan stå og nå opp til benken og være med på å lage mat, forklarer Hansen.

Nye Båstad Barnehage

Gamle Båstad barnehage har per dags dato 58 plasser fordelt på 3 avdelinger. Den nye barnehagen vil ha en kapasitet på 72 barn, og disse blir fordelt på hele 5 avdelinger. I tillegg har oppdragsgiver Trøgstad Kommune bedt om å forberede for å kunne bygge på en ekstra avdeling en gang i fremtiden.

Bygg og anlegg skal overleveres i april, men det blir ikke tatt i bruk før høsten 2018. Barnehagen kommer til å bruke sommeren til å flytte over.

–Vi har fått i oppdrag å rive det gamle bygget i etterkant. Det skal helt bort. Kanskje dette er et område skolen kommer til å bruke etterpå. Vi tok jo fotballbanen til skolen, og nå har de ikke annet enn den lille plassen som er foran og rundt skolen, forteller assisterende prosjektleder Hansen.

Barnehagen og skolen ligger langs riksvei 22 rett syd for Båstad sentrum. Langs ved hovedveien blir det et stort parkeringsområde med drop-off-sone hvor foreldre kan sette av barna. Her blir det også handicapparkering og ladestasjoner for el-bil.

Barnehagen sett fra veien. Her blir det etterhvert parkeringsplass med ladestasjoner for el-bil, en drop-sone, og handicapparkering.

Barnehagen får egen hovedinngang til personalavdelingen, og alle avdelinger skal ha egen inngang.

Taket bygges med naturlig avrenning. Det blir høyt under taket i mange av rommene inne, med takvinduer som vil stå for mye naturlig lys inn.

Det legges opp til bergvarme slik at barnehagen kan bruke dette som hovedenergikilde. Alt i alt ser dette ut til å bli en barnehage med mange gode og sterke verdier.

Barnehageentreprenøren

Assisterende prosjektleder Fredrik Hansen forteller at dette er den tredje barnehagen vi bygger på relativt kort tid. (Det er blant annet ikke lenge siden vi leverte Eid Barnehage).

Yttervegger og tak er levert som ferdige elementer på alle tre prosjektene.

Vi brukte tre ukers tid på å få opp alt av vegger, og fire dager på taket. Det skjer veldig mye på kort tid, forteller Hansen.

Ferdigelementene er rimelig kortreist. Veggene blir produsert av Jatak på Rygge, og taket kommer fra Lett-Tak i Larvik. Dette er leverandører Askim Entreprenør har brukt tidligere, og det har fungert veldig flott.

Barna i den nåværende Båstad barnehage følger ivrig med på byggingen underveis fra lekeplassen på andre siden av skolen. Kanskje er det noen små entreprenører med store drømmer blant dem? Det vil tiden vise.

 

(Trykk på bildene i galleriet for å se de større. Bla med piltastene eller trykk på pil-ikonet for å bla videre.)